Περιβάλλον, Υγιεινή και Ασφάλεια

Ερώτηση: Ξεκινώ τώρα την επιχείρησή μου, έχω χίλια προβλήματα να αντιμετωπίσω, πρέπει να ασχοληθώ και με αυτά από τώρα; 

Απάντηση: Όσο γρηγορότερα προετοιμαστείτε τόσο το καλύτερο!

Κατ’ αρχές οι απαιτήσεις για το Περιβάλλον και την Υγιεινή & Ασφάλεια Εργασίας είναι νομικά υποχρεωτικές για όλους. Επίσης, έχουν πολύ μεγάλη επίδραση στη γνώμη του κοινού με την ευρεία έννοια (δηλ. πελάτες, συνεργάτες, εργαζόμενοι, χρηματοδότες, κλπ).

Αν πάλι το δείτε με μία άλλη οπτική, αυτήν της ευκαιρίας, είναι και ένας πολύ καλός τρόπος για να έχετε μία έξωθεν καλή μαρτυρία και να αποτελέσουν οι ενέργειές σας για τα δύο αυτά θέματα, τη «διαφήμισή» σας για τον σωστό και οργανωμένο τρόπο που λειτουργεί η δραστηριότητά σας.

Αν αντιθέτως δεν ασχοληθείτε με αυτά και μάλιστα σοβαρά και άμεσα, αυτό μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για εσάς, τους συνεργάτες, τους εργαζόμενους και άλλα «ενδιαφερόμενα μέρη» (όπως λέγονται στην επιχειρηματική γλώσσα), τόσο επικοινωνιακά όσο και λειτουργικά. Και στα πρώτα σας βήματα, όλα πρέπει να λάμπουν!...

Εξάλλου, είναι πολλαπλά επιβεβαιωμένη η φράση: «Ένας ευχαριστημένος πελάτης θα σου φέρει άλλον ένα, ενώ ένας δυσαρεστημένος θα σου αφαιρέσει 10 πελάτες». Και ειδικά στην αρχή της δραστηριότητάς μας, δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε ανθρώπους δυσαρεστημένους γύρω μας ή που να έχουν κακή γνώμη για εμάς, λόγω της κακής φήμης που μπορεί να δημιουργηθεί από τη μειωμένη μας επίδοση στα δύο αυτά πολύ σημαντικά θέματα.

Τα συνδικάτα παρακολουθούν τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας από κοντά. Η τήρηση της νομοθεσίας και των κανονισμών είναι απόλυτη υποχρέωση για τους επιχειρηματίες. Και το περιβάλλον, δεν αντέχει και πολλά ακόμη…

Ερώτηση: Πού να απευθυνθώ για περισσότερες πληροφορίες; 

Απάντηση: Όλες οι επαγγελματικές οργανώσεις, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕ κλπ., έχουν αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα και μπορούν να σας δώσουν πολλές πληροφορίες. Αξιοπρόσεκτη είναι η προσπάθεια του ΕΛΙΝΥΑΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας) και η ιστοσελίδα του www.elinyae.gr είναι αρκετά ενημερωμένη.

Τώρα πια στο διαδίκτυο, μπορείς να βρεις τα πάντα σε χρόνο μηδέν, αλλά και οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες και διαδικασίες έχουν εκσυγχρονιστεί και όλα μπορούν να γίνουν πολύ πιο γρήγορα πια με λίγη καλή θέληση.

Αλλά εάν και πάλι δεν τα καταφέρεις, είμαστε και εμείς εδώ!...