Συνεργατικοί χώροι – Τι συμβουλεύει το ΚΕΜΕΛ

Ένας νέος επιχειρηματίας έχει ανάγκη από στέγη και μια σειρά από απαραίτητες υπηρεσίες που παρέχει ένα οργανωμένο «γραφείο». Αρχίζοντας από τα άκρως απαραίτητα όπως επιπλωμένο και εξοπλισμένο γραφείο, επικοινωνίες, χώροι υποδοχής συνεργατών και πελατών, γραμματειακή υποστήριξη, χώροι συσκέψεων και συνεδριάσεων φθάνουμε στα πιο ακραία όπως νομική υποστήριξη ή διοικητική διαχείριση. Σήμερα έχουν αναπτυχθεί οι λεγόμενοι συνεργατικοί χώροι (co-working spaces) που έναντι μικρής αμοιβής παρέχουν πακέτο υπηρεσιών που ενδιαφέρουν το νέο επιχειρηματία και λειτουργούν ως χώροι φιλοξενίας μικρών ή και μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Πολλές φορές ανάλογα με το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν οι χώροι αυτοί αυτοχαρακτηρίζονται ως «συνεργατικοί χώροι», «εκκολαπτήρια» ή απλώς ως «χώροι φιλοξενίας διοργανώσεων». Το ΚΕΜΕΛ έκανε μια μικρή έρευνα στον τομέα αυτό και προτείνει στους νέους επιχειρηματίες μερικούς από αυτούς τους co-working spaces. Είναι αυτονόητο ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος θα κάνει την δική του έρευνα και αφού εξετάσει τα τιμολόγια και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών θα αποφασίσει που θα «φιλοξενηθεί». Κάνοντας κλικ στο όνομα του συνεργατικού χώρου θα μεταφερθείτε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα όπου θα έχετε πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Μπορείτε ακόμη να επισκεφθείτε μια μελέτη που παλαιότερα είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΕΜΕΛ όπου παρουσιάζονταν τα κόστη και τιμολόγια ορισμένων συνεργατικών χώρων, κάνοντας κλικ εδώ.

Regus

Πρόκειται για μια πολυεθνική προσπάθεια με υποκαταστήματα σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο. Προσφέρει μια σειρά από προϊόντα & υπηρεσίες: Γραφείο για ενοικίαση, γραφείο μερικής χρήσης, κοινόχρηστο γραφείο, εικονικό γραφείο. Υπηρεσίες επικοινωνίας, τηλεφωνικό κέντρο, υπηρεσία τηλεδιάσκεψης, διαχείριση αλληλογραφίας. Χώροι συνεδριάσεων, αίθουσες συσκέψεων, αίθουσες εκπαίδευσης. Επιχειρηματική διεύθυνση και πολλά άλλα

CoLab Athens

Η ίδρυση του CoLab το 2009 εγκαινίασε τη δημιουργία του πρώτου τέτοιου χώρου και συνεχίζει να αποτελεί το "ορμητήριο" για πολλά από τα μέλη του ελληνικού "οικοσυστήματος" των τεχνολογικών startups. Το CoLab βρίσκεται ήδη και στο Ηράκλειο, ενώ με την "είσοδο" της StartTech Ventures, επόμενος στόχος του CoLab είναι η επέκτασή του σε περιοχές της Ελλάδος με έντονο το ενδιαφέρον για τις τεχνολογικές επιχειρήσεις, όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, και σταδιακά σε πόλεις του εξωτερικού. Το CoLab αναλαμβάνει την φιλοξενία εταιρειών και επαγγελματιών παρέχοντας από μεμονωμένες θέσεις εργασίας, μέχρι γραφεία (πλήρως εξοπλισμένα) και αίθουσες συναντήσεων. Εκτός, από τη φιλοξενία εταιρειών, το CoLab διοργανώνει στους χώρους του συναντήσεις περισσότερο "grassroots" τεχνολογικών ομάδων, αλλά και εξειδικευμένα δωρεάν σεμινάρια πάνω σε επιχειρηματικά και τεχνολογικά θέματα.

The Cube

Το The Cube βρίσκεται σε ένα κτήριο πέντε ορόφων και δύο υπόγειων χώρων στο κέντρο της Αθήνας και προβάλλεται ως ένα startup cluster και χώρος καινοτομίας, καθώς εκτός από τους συνεργατικούς χώρους και τα γραφεία, φιλοξενεί χώρο εκδηλώσεων και events, εργαστήριο κατασκευών με εργαλεία, εστιατόριο - καφέ κ.λπ. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με το AIT θα φιλοξενήσει στους χώρους του τις παραδόσεις του μεταπτυχιακού προγράμματος Επιχειρηματικής Καινοτομίας. Οι παροχές του The Cube είναι "ανοιχτή ευέλικτη θέση", "ανοιχτό γραφείο", "κλειστό γραφείο", "ευέλικτο γραφείο". Ακόμη το The Cube προσφέρει στους φιλοξενούμενούς του καφέ, θέσεις πάρκινγκ, κοινόχρηστο εκτυπωτής, αίθουσα συνεδριάσεων, τηλεφωνική γραμμή, κουζίνα, προσωπικούς χώρους, ασύρματη σύνδεση υψηλών ταχυτήτων στο Διαδίκτυο και δυνατότητα χρήσης και τα Σαββατοκύριακα.

Found.ation

Το Found.ation ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013 και προσφέρει παροχές και υπηρεσίες γύρω από θέματα τεχνολογίας, γραφιστικής και επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα προσφέρει ανοιχτές θέσεις φιλοξενίας σε εταιρείες, διαχωρισμένα δωμάτια που εξασφαλίζουν ιδιωτικό χώρο σε startups που θέλουν να εργασθούν εκεί, ενώ προσφέρεται αίθουσα συσκέψεων και αίθουσα σεμιναρίων. Ακόμη το Found.ation προσφέρει τους χώρους του για τη διοργάνωση διαλέξεων, εκπαιδευτικών σεμιναρίων, παρουσιάσεων και συναντήσεων. Στις βασικές υπηρεσίες του Found.ation συμπεριλαμβάνονται διεύθυνση φυσικής αλληλογραφίας, λογαριασμός email, απεριόριστο ίντερνετ, χρήση fax server, φωτοτυπικού, εκτυπωτή και σαρωτή, χρήση κουζίνας, αποθηκευτικοί χώροι, χρήση ρεσεψιόν, λογισμικό γραμματειακής υποστήριξης, κλπ.

Impact HUB Athens

Το Impact HUB Athens είναι ένας ιδιαίτερος χώρος, καθώς εκτός από τη δυνατότητα φιλοξενίας επαγγελματιών και εταιρειών, προσφέρει ένα τοπικό δίκτυο, μία "κοινότητα", παγκόσμια συνδεδεμένη με τα 40 HUBs που λειτουργούν και στις πέντε ηπείρους του κόσμου. Το HUB Athens διαθέτει φιλικούς, άνετους χώρους εργασίας, συναντήσεων και εκδηλώσεων που εμπνέουν και συνδέουν τους ανθρώπους. Το Impact Hub απευθύνεται τόσο σε τεχνολογικές εταιρείες, όσο και σε πρωτοβουλίες, projects και freelancers διαφορετικών τομέων: περιβάλλον, κοινωνικές επιχειρήσεις, πολιτισμός, εκπαίδευση, αγροτικά προϊόντα, σχεδιασμός, οικονομικά, τουρισμός κα. Επίσης, σε άτομα και επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θέλουν να έχουν ενεργή επαφή και συμβολή στην κοινότητα αυτή. Οι παροχές δεν περιορίζονται μόνο στη χρήση του χώρου, αλλά επεκτείνονται και σε άλλες υπηρεσίες, όπως προγράμματα, events, ειδικές εκπτώσεις για Impact Hub events του δικτύου κλπ. Δίδονται ειδικές τιμές σε ομάδες, κοινωνικές επιχειρήσεις και startups.

Loft2Work

Το Loft2work είναι ένας συνεργατικός χώρος εργασίας ο οποίος φιλοξενεί εταιρείες και επαγγελματίες με εξελίξιμες, και εν δυνάμει, βιώσιμες επιχειρηματικές ιδέες, ενώ δίδει τη δυνατότητα φιλοξενίας συσκέψεων, παρουσιάσεων και σεμιναρίων. Κυρίως εστιάζει σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο κοινωνικό επιχειρείν. Εκτός από τις δυνατότητες φιλοξενίας, προσφέρει πρόσβαση σε δίκτυο ανθρώπων και σε υποδομές. Το Loft2Work παρέχει θέσεις σε ανοιχτό συνεργατικό χώρο και χώρο συναντήσεων. Περιλαμβάνεται φιλοξενία, καθοδήγηση και υποστήριξη καθώς και δωρεάν χρήση των υποδομών του loft2work (διαδίκτυο, φορητούς υπολογιστές, εκτυπωτή, fax, σαρωτή, βιντεοπροβολέα, καφέ ή τσάι).

Orange Grove

Αποτελεί το χώρο φιλοξενίας και "εκκόλαψης" νέων επιχειρηματικών προσπαθειών που δημιούργησε η πρεσβεία του βασιλείου της Ολλανδίας στην Αθήνα προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της "διαρροής εγκεφάλων" νέων επαγγελματιών από την Ελλάδα. Το Orange Grove προσφέρει γραφεία και ανάλογο εξοπλισμό (καρέκλες, τραπέζια, γρήγορη σύνδεση στο ίντερνετ, εκτυπωτές κλπ), καθώς και πρόσβαση σε αίθουσες συσκέψεων. Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα απλό co-working space, καθώς παρέχει εκπαιδευτικά σεμινάρια για σειρά θεμάτων, όπως νομικά, λογιστικά, μάρκετινγκ κλπα., ευκαιρίες δικτύωσης και συμβουλευτικών υπηρεσιών, οι οποίες θα παρέχονται από τις συνεργαζόμενες εταιρείες, όπως οι Philips, KLM, Unilever, Coco-Mat, Athenian Breweries.

Synergy Project

Το Synergy Project αποτελεί και αυτό ένα από τα πρώτα coworking spaces της Ελλάδος και βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Είναι εξοπλισμένο με πλήρεις και σύγχρονες υποδομές γραφείου, προκειμένου να παράσχει λύσεις επαγγελματικής στέγης τόσο σε startup εταιρείες όσο και σε μεμονωμένους επαγγελματίες ή φοιτητές. Οι παροχές υου Synergy Project μπορεί να είναι σταθμοί εργασίας ενός ατόμου, γραφείο τεσσάρων - πέντε ατόμων, αποκλειστικό γραφείο ενός ατόμου, αίθουσα συναντήσεων για περισσότερα άτομα. Προσφέρονται εξοπλισμός και υπηρεσίες για κάθε σταθμό εργασίας, γραφείο ή αίθουσα συναντήσεων, όπως οθόνες 24 ιντσών, ασύρματο πληκτρολόγιο και ποντίκι, τηλεφωνικές κλήσεις μέσω ίντερνετ, χρήση εκτυπωτή, τηλεομοιοτυπίας, σαρωτή και φωτοτυπικού, χαμηλού κόστους τηλεφωνικές κλήσεις, σύνδεση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας, αποθηκευτικό χώρο 50GB, εργονομικά σχεδιασμένες καρέκλες, καφέ και τσάι.

Tzaferi16

Πρόκειται για έναν νέο χώρο, ο οποίος έχει δημιουργηθεί σε ένα παλιό εργοστάσιο καλλυντικών στον Κεραμεικό. Αποτελεί την έδρα μίας εταιρείας επικοινωνίας η οποία αποφάσισε να διαθέσει τον υπόλοιπο χώρο προς "συγκατοίκηση" με άλλες εταιρείες ή επαγγελματίες. Οι υπηρεσίες που παρέχει το Tzaferi16 περιλαμβάνουν: Ενοίκιο χώρου, διαχείριση, συντήρηση (εργασία, υλικά, αναλώσιμα), καθαρισμός (εργασία, υλικά, αναλώσιμα), υπηρεσία reception με διαχείριση φυσικής αλληλογραφίας, υποστήριξη ΙΤ για την αρχική εγκατάσταση, δίκτυο (ασύρματο wi-fi ή με καλωδίωση), ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, θέρμανση/κλιματισμό, ελεύθερη χρήση του Café, με απεριόριστη κατανάλωση γαλλικού και στιγμιαίου καφέ (και για τους επισκέπτες σας), ελεύθερη χρήση των ποδηλάτων που προσφέρει ο χώρος. Επιπλέον μπορούν να προστεθούν υπηρεσίες όπως υποστήριξη ΙΤ με μόνιμο βασικό help desk, παροχή internet, περιφερειακά με αναλώσιμα (εκτυπωτές, scanners), επίπλωση (γραφείο, κάθισμα, συρταροθήκη με κλειδί, φωτιστικό, κάδος), χρήση των αιθουσών συναντήσεων (με απεριόριστη κατανάλωση καφέ και για τους επισκέπτες). Ακόμη, οι χρήστες του χώρου μπορούν να έχουν μία σειρά από προστιθέμενες υπηρεσίες για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους: Υπηρεσίες marketing, διαφήμισης, digital (σχεδιασμός internet site κά.), design (εταιρική ταυτότητα, κάρτες, επιστολόχαρτα κά.), υπηρεσίες έρευνας αγοράς, σχεδιασμού και στρατηγικής, οργάνωση εκδηλώσεων.