Επιχειρείν στην οικονομική κρίση?

Ραδιοφωνική παρουσίαση Μανώλης Χλουβεράκης (ΚΕΜΕΛ)

Το ερώτημα αυτό  απασχολεί σήμερα πολλούς νέους μας,  γιατί βιώνοντας  την σημερινή οικονομική κρίση και ανεργία, αναρωτιούνται αν είναι σωστό να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση τη περίοδο που βιώνουμε.. Το ερώτημα που τίθεται είναι: η  οικονομική κρίση είναι πρόβλημα ή ευκαιρία για ένα νέο επιχειρηματία; Η πείρα δείχνει  πως σε  μια τέτοια περίοδο  προκύπτουν  πολλά θετικά πράγματα που σού λένε ξεκίνα τώρα...Για παράδειγμα:

  1. O ανταγωνισμός είναι αδύναμος γιατί πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει . Γιατί όμως έκλεισαν αυτές οι επιχειρήσεις;  Μήπως πρέπει να το εξετάσεις; Μήπως  ήλθε η στιγμή σου να επιτύχεις εσύ προσφέροντας καλύτερα προϊόντα και καλύτερες υπηρεσίες σε χαμηλότερες   τιμές;   Οι αγοραστές αυτά τα δύο κυνηγούν σήμερα.
  2. Ξεκινώντας μια επιχείρηση σήμερα,  τα κόστη για να αγοράσεις πάγια όπως computer, προγράμματα, έπιπλα κλπ έχουν πέσει χαμηλά. Αν ξεκινούσες την επιχείρηση αυτή πριν λίγα χρόνια θα σου κόστιζε  2-3 φορές παραπάνω.
  3. Αλλά και τα ενοίκια για γραφεία ή κατάστημα ή άλλο χώρο έχουν πέσει δραματικά.  Το ίδιο και το κόστος της διαφήμισης.
  4. Τώρα λόγω της μεγάλης ανεργίας έχεις την δυνατότητα να προσλάβεις προσωπικό υψηλού επιπέδου σε πολύ χαμηλότερο κόστος από ότι παλιά.  Και .....
  5. Στο κάτω-κάτω είναι και ευκαιρία να «απασχολήσεις» τον εαυτό σου,  να βγάλεις ένα πολύ καλό μισθό και ας περιμένεις και λίγο μέχρι να γίνεις ο νέος Bill Gates.

Ομως υπάρχουν συγχρόνως και διάφορα θέματα  που δυσκολεύουν την απόφαση κάποιου να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση. Και θ’ αναφερθώ σύντομα σε αυτά:

  1. Δεν θα βρεί  κανείς εύκολα κεφάλαια για την νέα επιχείρησή του. Οι τράπεζες ή δεν δανείζουν καθόλου ή δανείζουν με το σταγονόμετρο και μάλιστα με υψηλό επιτόκιο.
  2. Σήμερα οι πελάτες το ψάχνουν πολύ πριν αγοράσουν. Ψάχνουν την ποιότητα σε χαμηλή τιμή και γενικά κυνηγούν τις ευκαιρίες.
  3. Οι επιχειρήσεις στον σημερινό σκληρό ανταγωνισμό  ψάχνουν για την επιβίωσή τους,  ρίχνουν τις τιμές και κάνουν  μεγάλες προσφορές. Θα μπορέσεις εσύ να αντέξεις ;

Ο  νέος επιχειρηματίας  πρέπει να σταθμίσει προσεκτικά τα παραπάνω  πριν λάβει τις τελικές του  αποφάσεις. Το βέβαιο είναι ότι θα έχει μεγάλες δυσκολίες  αν σκέπτεται στο σημερινό περιβάλλον να κάνει  μια επιχείρηση που να απαιτεί σημαντικά κεφάλαια.

Πάντως κλείνοντας θέλω να τονίσω πως πολλές από τις πολύ μεγάλες εταιρίες που γνωρίζετε δημιουργήθηκαν σε εποχές οικονομικής κρίσης. Μήπως ήλθε και η σειρά σας ...;