Εμπειρικά διδάγματα επιχειρηματικότητας

Ραδιοφωνική παρουσίαση Γιάννης Μεθόδιος (ΚΕΜΕΛ)

 Για να προχωρήσει ένας νέος άνθρωπος προς τη κατεύθυνση της επιχειρηματικότητας, πολλά απαιτούνται. Επισημαίνονται, για παράδειγμα.  θέματα που σχετίζονται  με τη σωστή νοοτροπία, σκεπτικό και προσέγγιση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας από το νέο επιχειρηματία, ώστε να διαχειριστεί καλύτερα την όλη προσπάθεια, και πολλά άλλα.

Είναι όμως πολύ χρήσιμο να παραδειγματιστεί ο επίδοξος νέο επιχειρηματίας από τις εμπειρίες γνωστών επιχειρηματιών,  οι οποίοι και αυτοί κάποτε ήταν στη θέση τους. Παρακάτω παραθέτω  πέντε  (5) εμπειρικά  «διδάγματα» όπως τα  έχουν καταγράψει διάφοροι επιτυχημένοι διεθνώς γνωστοί επιχειρηματίες.

  • Δίδαγμα 1 – Ο γρηγορότερος τρόπος να κτίσεις εξ αρχής μια πετυχημένη επιχείρηση γρήγορα, είναι να αποτύχεις γρήγορα

Κανείς δεν θέλει να αποτύχει, ούτε να διασυνδέεται με αποτυχίες. Για να κτίσεις όμως μια επιχείρηση, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για την αποτυχία. Αν προκύψει, πρέπει να την αποδεχτείς, να μάθεις από τα λάθη σου και να επιχειρήσεις πάλι. Η αποτυχία είναι μέρος της όλης διαδικασίας. Ο Thomas Edison, ο εφευρέτης της ηλεκτρικής λάμπας, απέτυχε 10.000 φορές μέχρι να τα καταφέρει. Και είπε: «Δεν επρόκειτο για αποτυχίες. Απλά έμαθα 10.000 λόγους για να μη δουλεύει η λάμπα».

  • Δίδαγμα 2 – Το ξεκίνημα και το κτίσιμο μιας επιχείρησης ακολουθεί  μια διαδικασία. Η επιτυχία προκύπτει μετά από αρκετά χρόνια

Μη παρασύρεστε από ιστορίες επιτυχίας και γρήγορου πλουτισμού και μπείτε αβίαστα σε μια περιπέτεια που, πέραν τη οικονομικής η και άλλης ζημιάς, θα σας απογοητεύσει πλήρως.  Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η επιχειρηματικότητα είναι  μια διαδικασία που θέλει σχεδιασμό, πειθαρχία, υπομονή και κυρίως χρόνο. Πήρε 25 χρόνια στο John D. Rockefeller να γίνει δισεκατομμυριούχας, 10 χρόνια στον Bill Gates και 5 χρόνια στον Mark Zuckerberg (του Facebook)

  • Δίδαγμα 3 – Ποτέ δεν θα υπάρξει η ιδανική στιγμή να ξεκινήσεις μια επιχείρηση.  Όλα τα φώτα ποτέ δεν θα είναι  πράσινα.

Σπάνια στο ξεκίνημα μιας νέας δουλειάς συνυπάρχουν το σωστό πλάνο, η κατάλληλη ομάδα, και η χρηματοδότηση. Αν περιμένεις να συνυπάρξουν, δεν θα ξεκινήσεις ποτέ. Ο σωστός επιχειρηματίας ξεκινά με ένα απ΄ αυτά και τα υπόλοιπα τα βρίσκει καθ΄οδόν. Όπως είπε ο Richard Branson (Virgin airlines): «Μη διστάζεις….. Ξεκίνα τώρα !!!!».

  • Δίδαγμα 4 – Είναι σημαντικό να προετοιμαστείς για το καλύτερο. Πιο σημαντικό όμως είναι να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο.

Το επιχειρείν είναι ένα ταξίδι με σκαμπανεβάσματα, με απρόοπτα, με απογοητεύσεις, με ρίσκα, με αβεβαιότητες. Δυστυχώς πολλοί επιχειρηματίες ξεχνούν να έχουν εναλλακτικά πλάνα διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων. Βεβαίως δεν σώζεται πάντα το σκάφος. Αν αυτό συμβεί, κτίζεις νέο σκάφος και ξεκινάς νέο ταξίδι. Ο γνωστός επενδυτής Warren Buffet είπε: «Στην αγορά, η πίσω θέα είναι πάντα πιο καθαρή από τη μπροστινή»..

  • Δίδαγμα 5 – Η επιχειρηματική σου επιτυχία ή η αποτυχία εξαρτάται από ένα πολύ σημαντικό παράγοντα: τον εαυτό σου

Το κτίσιμο μιας νέας δουλειάς απαιτεί να ξεφύγεις από τα καθιερωμένα, να εργάζεσαι πολλές ώρες, να παίρνεις ρίσκα, να ακολουθείς το όνειρό  σου με πίστη και αφοσίωση, να αντιστέκεσαι σε κριτικές, να ξεπερνάς τις απογοητεύσεις, να παλεύεις. Ο Rich Dad, επιχειρηματίας στο internet, είπε: «Το μέγεθος της επιτυχίας μετράται από τη δύναμη της επιθυμίας, το μέγεθος του ονείρου σου, και πως διαχειρίζεσαι  την απογοήτευση καθ’ οδόν».

Οι παραπάνω πραγματικές επιχειρηματικές εμπειρίες/διδάγματα δίνουν μια χρήσιμη διάσταση της επιχειρηματικότητας στη πράξη και μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο οδηγό στο νέο επιχειρηματία.