7 πρακτικές πετυχημένης σχέσης με το συνεταίρο σου

Μία από τις ευχάριστες πτυχές όταν έχετε δικής σας επιχείρησης είναι η δυνατότητα να επιλέξετε εσείς ο ίδιος τα άτομα με τα οποία θα εργαστείτε. Ωστόσο, εάν σκέπτεστε να εντάξετε στην επιχείρηση έναν στενό φίλο, μέλος της οικογένειας ή έναν πρώην συνεργάτη ως επιχειρηματικό σας συνεταίρο, μην υποθέσετε ότι όλα θα είναι ομαλή ιστιοπλοΐα μόνο και μόνο επειδή γνωρίζετε ο ένας τον άλλον. Ακριβώς όπως οι γάμοι, οι εταιρικές σχέσεις συχνά μπαίνουν σε φουρτουνιασμένα νερά..

 

Για να εξασφαλίσετε ότι η εταιρική σας σχέση παραμένει στην επιθυμητή πορεία, ακολουθήστε τις παρακάτω καλές πρακτικές:

1. Να μοιράζεστε τις ίδιες αξίες

Μην προχωρήσετε πολύ τη συνεταιριστική διαδικασία  μέχρι να ξέρετε ότι εσείς και ο μελλοντικός δυνητικός σας συνεταίρος  έχετε τα ίδια όνειρα, στόχους και όραμα για τη νέα επιχείρησή σας. Μήπως ο συνεργάτης σας ονειρεύεται να δημιουργήσετε μια αλυσίδα Πανελλήνιας κάλυψης , ενώ εσείς οραματίζεστε μια συνοικιακή επιχείρηση που θα σας αποφέρει ένα εύλογο εισόδημα και θα σας δίνει αρκετό χρόνο με την οικογένειά σας; Εσείς και ο συνεργάτης σας πρέπει να μοιράζεστε τις ίδιες βασικές αξίες, στόχους και ηθική εργασίας, εάν θέλετε να πετύχει η επιχείρηση.

2. Επιλέξτε ένα συνεργάτη με συμπληρωματικές δεξιότητες.

Όταν εσείς και ο συνεταίρος σας  έχετε συμπληρωματικές δεξιότητες και χαρακτηριστικά , θα διπλασιάσετε τη δύναμη της ομάδας από το ξεκίνημά της. Για παράδειγμα, ένας ντροπαλός και εσωστρεφής τεχνολόγος που έχει πολύ καλές δεξιότητες στο ηλεκτρονικό εμπόριο θα έκανε καλά να βρει έναν συνεταίρο με εξωστρεφή χαρακτήρα και  με δεξιότητες πωλήσεων, μάρκετινγκ και διαπροσωπικής επικοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο, και οι δύο θα μπορούν να επικεντρωθούν στο να κάνουν  ό, τι απολαμβάνουν και ταυτόχρονα είναι καλοί σε αυτό.

3. Να μοιράζεστε ένα κοινό ιστορικό

Η μελλοντική επιτυχία των εταίρων δεν προϋποθέτει  στο παρελθόν να έχουν δουλέψει  μαζί. Απαιτεί και οι δύο να έχουν μια επιτυχημένη πορεία σε περιβάλλον παρόμοιων προκλήσεων. Ψάξτε για έναν συνεργάτη με τον οποίο έχετε αντιμετωπίσει συγκρούσεις στο παρελθόν, επιτύχατε κοινούς στόχους και γενικότερα επιβιώσατε δύσκολων στιγμών μαζί του στο παρελθόν.

4. Καθορίστε σαφώς τον ρόλο και τις ευθύνες κάθε εταίρου.

Μια άτυπη οργάνωση όπου κάθε εταίρος κάνει αυτό που χρειάζεται, τη στιγμή που χρειάζεται, μπορεί να λειτουργήσει σε πολύ πρώιμα στάδια εκκίνησης μιας επιχείρησης, αλλά όχι μακροπρόθεσμα. Ο καθορισμός του ρόλου και των καθηκόντων κάθε συνεργάτη βοηθά στην εξάλειψη των διαφωνιών δίνοντας στον κάθε συνεργάτη τον έλεγχο του τομέα του. Οι εργαζόμενοι και οι πελάτες επωφελούνται επίσης από το να γνωρίζουν ποιος συνεργάτης χειρίζεται ποιές πτυχές της επιχείρησης.

5. Επιλέξτε τη σωστή επιχειρηματική δομή

Μπορείτε να οργανώσετε μια εταιρική σχέση με διάφορα νομικά πρόσωπα. Κάθε μορφή επιχείρησης έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της όσον αφορά την ευθύνη, τους φόρους, τα ρίσκα, κλπ. Συζητήστε με έναν νομικό ή άλλο έμπειρο σύμβουλο για να σας βοηθήσει να καθορίσετε ποια μορφή επιχείρησης είναι κατάλληλη για εσάς και τον συνεταίρο σας.

6. Βάλτε το εγγράφως

Ακόμα κι αν ξεκινάτε μια επιχείρηση με τον καλύτερο φίλο σας, τον οποίο έχετε από το νηπιαγωγείο, πρέπει να συντάξετε νομικά έγγραφα σχετικά με τη δομή της επιχείρησής σας, την εισφορά κεφαλαίου στην επιχείρηση, τον τρόπο με τον οποίο θα παίρνονται οι αποφάσεις, πως θα λύνονται οι διαφορές και τι θα συμβεί εάν ένας συνέταιρος επιθυμεί να φύγει από την επιχείρηση. Το να σκέπτεστε τα πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά και πώς θα τα χειριστείτε,  διευκολύνει την αντιμετώπιση τυχόν δυσκολιών που προκύπτουν.

7. Να είστε τίμιοι μεταξύ σας

Η απαλή διαχείριση των αληθινών συναισθημάτων σας, επειδή δεν θέλετε να στενοχωρήσετε τον επιχειρηματικό σας συνεργάτη, θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που τελικώς εξαλείφει. Για να δουλέψει η συνεργασία σας, θα πρέπει και οι δύο να αισθάνεστε άνετα και να μοιράζεστε ανοιχτά τις απόψεις σας και να εξαλείφονται τυχόν διαφωνίες που προκύπτουν. Η κάλυψη  των ανησυχιών σας κάτω από το χαλί οδηγεί μόνο σε πικρία και δυσαρέσκεια που μπορεί να καταστρέψει την εταιρική σας σχέση και την επιχείρησή σας.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να είναι δύσκολα ζητήματα για συζήτηση, ειδικά όταν είστε ενθουσιασμένοι με την εκκίνηση της συνεργασίας και δεν επιθυμείτε να ασχοληθείτε με αυτά. ¨Όμως, αν δεν αφιερώσετε χρόνο για να βάλετε τα θεμέλια μιας διαρκούς επιχειρηματικής συνεργασίας, η  επιχείρησή σας δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεφύγει από το τέλμα.

 

 

 

Πηγή: Ελεύθερη απόδοση στα Ελληνικά δεδομένα από μέλη του ΚΕΜΕΛ   https://www.score.org/resource/7-tips-making-business-partnership-work