4 βήματα για την εξαγορά μιας επιχείρησης

Πολλά άτομα εισέρχονται στην επιχειρηματικότητα ξεκινώντας τη δική τους επιχείρηση. Άλλοι προτιμούν να αγοράσουν μια  επιχείρηση σε λειτουργία.

Η αγορά μιας επιχείρησης είναι μια τεράστια ευθύνη. Αυτός που αγοράζει παίρνει τα ηνία από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη και λειτουργεί ως η νέα ηγεσία της εταιρείας.

Υπάρχουν ορισμένα οφέλη που έρχονται με την αγορά μιας καθιερωμένης επιχείρησης, όπως η μεταφορά της υπάρχουσας πνευματικής ιδιοκτησίας και η κατοχή μιας ενσωματωμένης πελατειακής βάσης. Ωστόσο, αρκετή σκληρή δουλειά πρέπει να γίνει πριν και μετά την αγορά.

Ας ξεκινήσουμε με το τι πρέπει να κάνουμε  "πριν" την όποια εμπλοκή μας σε διαδικασία αγοράς μιας επιχείρησης.

 

Είστε έτοιμοι να αγοράσετε μια επιχείρηση; Μην κάνετε την προσφορά  σας μέχρι να ακολουθήσετε προσεκτικά αυτούς τους κανόνες:

1. Απαντήστε πρώτα στην κύρια ερώτηση : "Γιατί θέλω να αγοράσω αυτή την επιχείρηση;"

Η αγορά μιας επιχείρησης είναι μια σημαντική επένδυση.  Μη απαντάτε λέγοντας ότι το κάνετε για οικονομικούς σκοπούς ή για να γίνετε αφεντικό. Προσπαθήστε αφιερώσετε χρόνο και  να βρείτε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις.

  • Είναι αυτή η επιχείρηση σε  ένα κλάδο η εμπορική δραστηριότητα στην οποία έχετε εμπειρία;  Οι επιχειρηματίες δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τα πάντα για την επιχείρηση που ενδιαφέρονται να αγοράσουν. Ωστόσο, εάν γνωρίζουν λίγο η πολύ τον χώρο, συμβάλλει στην άμεση εξοικείωση με τον κλάδο της εταιρείας. Διαφορετικά, θα επενδυθεί αρκετός χρόνος και προσπάθεια για να γίνει κατανοητό το περιβάλλον που λειτουργεί η εταιρεία.

  • Πώς μπορώ να επωφεληθώ από την αγορά της επιχείρησης;

Η επιχείρηση έχει ήδη ένα αποδεδειγμένο μοντέλο λειτουργίας; Έχει ισχυρές πωλήσεις και ταμειακές ροές; Έχει σταθερό πελατολόγιο; Τα προϊόντα που πουλάει η οι προσφερόμενες υπηρεσίες που παρέχει είναι σε σταθερή η ακόμα καλύτερα σε ανοδικήζήτηση ; Έχει αξιόλογα πάγια στοιχεία και εξοπλισμό;

  • Γιατί είναι η επιχείρηση προς πώληση; Αυτή είναι μια συζήτηση που μπορεί να έχετε με τον πωλητή της επιχείρησης. Μπορείτε να συζητήσετε για πόσο καιρό λειτουργεί η επιχείρηση, τα χαρακτηριστικά της ηγεσίας και το εργασιακό περιβάλλον της επιχείρησης, τα αποτελέσματά  της  για το χρονικό διάστημα των τελευταίων πέντε με δέκα χρόνια. Μη φοβάστε να ρωτήσετε γιατί η επιχείρηση είναι προς πώληση. Μπορεί οι λόγοι να είναι διάφοροι.  Αν οι απαντήσεις  που λαμβάνετε αφήνουν ερωτηματικά, μη διστάσετε να προχωρήστε στη διεξαγωγή μιας έρευνας σε βάθος.

  • Τι χρειάζομαι για να λειτουργήσω αυτή την επιχείρησηΘα χρειαστεί να προσλάβετε περισσότερους υπαλλήλους; Θα μισθώσετε νέα γραφεία και να επενδύσετε σα εξοπλισμό και εγκαταστάσεις; Θα χρειαστεί να έχετε νέες συγκεκριμένες άδειες λειτουργίας της επιχείρησης π.χ. νέα υγειονομική άδεια, νέα άδεια λειτουργίας από τον δήμο, εφορία η κάποιο άλλο φορέα; κλπ

  • Πόσο παθιασμένος είμαι για αυτή την επιχείρησηΗ εταιρεία δεν θα αναπτυχθεί αποτελεσματικά κάτω από μια αδιάφορη και χωρίς κίνητρα ηγεσία. Για το λόγο αυτό, πέραν από τη καλή γνώση της επιχείρησης και του ανταγωνιστικού της περιβάλλοντος, θα πρέπει εσείς ο ίδιος  να είστε έτοιμος για τη νέα πρόκληση.

2. Διεξαγωγή Due Diligence (ακτινοσκόπηση εταιρίας) με τη βοήθεια ενός δικηγόρου και λογιστή / οικονομικού αναλυτή

Πρέπει να γνωρίζεται,  ότι ακόμα και εάν αισθάνεστε σίγουροι ότι η αγορά μιας επιχείρησης προς πώληση είναι μια καλή ευκαιρία,  ο κίνδυνος μιας κακής εξαγοράς πάντα υπάρχει.

Για το λόγο  αυτό ξεκινήστε τη διεξαγωγή μιας λεπτομερούς έρευνας για την κατάσταση της  επιχείρησης. Μάθετε όλα όσα μπορείτε για την εταιρία και το πλαίσιο λειτουργίας της. Συνιστάται να μην το κάνετε μόνοι σας. Η απασχόληση  ενός δικηγόρου και ενός λογιστή/οικονομολόγου θα βοηθήσει σημαντικά.

  • Οι λογιστές/οικονομολόγοι μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση του λειτουργικού περιβάλλοντος της εταιρίας, να αξιολογήσουν τις οικονομικές της καταστάσεις παρατηρώντας και αναλύοντας  τα οικονομικά μεγέθη των προηγουμένων ετών, φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις, επισφάλειες, κλπ και να καθορίσουν το κόστος που συνεπάγεται η αγορά της επιχείρησης.

  • Οι δικηγόροι μπορούν να βοηθήσουν στη συλλογή και ανάλυση δανειακών συμβάσεων, υποθηκών,  δικαστικών εμπλοκών, κλπ.  Επίσης θα εξετάσουν συμβάσεις με προμηθευτές και πελάτες, μισθώσεις, συνεργάτες, κ.α.

  • Οι δικηγόροι επίσης θα ελέγξουν το μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο εκτός των άλλων  θα αναφέρεται  η πρόθεση των πωλητών να πωλήσουν την επιχείρηση σε μια συμφωνηθείσα τιμή.

3. Καθορίστε τη χρηματοδότηση για την επιχείρηση

Είναι γενικά διαπιστωμένο ότι όταν  οι  επιχειρηματίες  αγοράζουν επιχειρήσεις χρειάζονται λίγο η πολύ επιπλέον κεφάλαιο. Το κεφάλαιο μπορεί να χρειάζεται για την ανανέωση του εξοπλισμού, για αναγκαίες επεκτάσεις, για προσλήψεις νέων συνεργατών, για διαφημιστική δαπάνη, κ.α. Πρέπει να εκτιμήσετε την απαιτούμενη χρηματοδότηση και τις διαθέσιμες πηγές.

Σε αυτή την περίπτωση  ένας δύσκολος τρόπος χρηματοδότησης μιας επιχείρησης, είναι συνήθως η λήψη τραπεζικού δανείου με υποθήκη, κάτι που  όμως απαιτεί εφικτό προϋπολογισμό των μελλοντικών σας ταμειακών ροών και σωστή εκτέλεση αυτού.

Άλλες πηγές χρηματοδότησης, εκτός από τράπεζες, είναι διάφορα επενδυτικά funds, ευρωπαϊκά η κρατικά προγράμματα χρηματοδότησης η τέλος ένταξη σε  χρηματοδότηση που δίδεται από το κράτος σε μικρές επιχειρήσεις. 

Τα ανωτέρω δάνεια  συχνά δίδονται με επιτόκια και όρους,  συγκρίσιμα με τα παραδοσιακά τραπεζικά δάνεια. Καθώς αυτά τα προγράμματα δανείων έρχονται συνήθως με απαιτήσεις και αυστηρό έλεγχο, είναι καλό να συνεργαστείτε με τον δανειστή για όλες τις λεπτομέρειες του δανείου  πριν προχωρήσετε.

Τέλος εάν δεν είστε έτοιμοι να υποβάλετε αίτηση για δάνειο  μπορείτε, εναλλακτικά, να χρησιμοποιήσετε την υπάρχουσα προσωπική σας αποταμίευση, η  να δανειστείτε χρήματα από την οικογένεια ή φίλους σας.

4. Προετοιμάστε το Συμφωνητικό Αγοράς

Στη φάση αυτή ολοκληρώνετε τη συμφωνία  εξαγοράς μιας επιχείρησης, εφόσον είναι ικανοποιητικά τα ευρήματα των προηγούμενων φάσεων, και .προχωράτε στη  τελική διαπραγμάτευση με τον πωλητή. Εργαστείτε στενά μαζί με τον δικηγόρο σας κατά τη δημιουργία και ολοκλήρωση αυτού του εγγράφου. Μελετήστε προσεκτικά μαζί του τους όρους και προϋποθέσεις,  πριν υπογράψετε τα έγγραφα.

Συγχαρητήρια! Μόλις υπογράψατε. Η επιχείρηση έχει πωληθεί σε εσάς και είστε τώρα ο νέος ιδιοκτήτης της. Αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή. Αρκετή δουλειά, προκλήσεις και μεγάλες επιτυχίες, βρίσκονται μπροστά.

 Αφήστε το πάθος σας, τη δημιουργία σας,  τις νέες συνεργασίες και τους νέους στόχους που έχετε να οδηγήσουν  την εταιρεία. Η συνεχή κατανόηση και  εξοικείωση  με την  αγορά και τον ανταγωνισμό θα είναι ο βασικός  συντελεστής που θα καθοδηγήσει όλες τις στρατηγικές και πράξεις  της ηγεσίας από εδώ και πέρα.

 

 

 

Πηγή: Ελεύθερη απόδοση στα Ελληνικά δεδομένα από μέλη του ΚΕΜΕΛ https://www.score.org/blog/4-tips-buying-business